Oikeus terveyteen on ihmisoikeus

Kolumni julkaistu Kansan Uutisissa 30.1.2021

Oikeus terveyteen on ihmisoikeus

Odotan kuumeisesti, että tulee vuoroni saada koronarokote. Työskentelen sosiaalialalla, joten olen ammattilaisryhmistä loppupäässä saamassa rokotetta. Luotan rokotteiden turvallisuuteen, mutta en luota lääketeollisuuden eettisyyteen. On irvokasta, että samaan aikaan rikkaissa maissa, kuten Suomessa, osa väestöstä pelkää rokotteen turvallisuutta, kun taas osalle maailman väestöstä rokotteen saamista saatetaan joutua odottamaan vuosia.

Koronapandemiassa on kyse koko maailmaa koskettavasta asiasta, silloin on selvää, että myös rokotteen on oltava kaikkien saatavilla. Ei riitä, että vain rikkaat maat saavat rokotteita, se ei poista koronaa koko maailmasta. Se kai meidän tavoite on? Rikkaat maat ovat törkeästi kahmineet itselleen rokotevarauksia ja köyhimmille maille on jäämässä jämät.

Kaikki ihmiset eivät pysty eristäytymään ja noudattamaan turvavälejä, esimerkiksi pakolaisleirit ovat paikkoja jossa eletään erittäin ahtaasti ja vailla mahdollisuuksia korkeaan hygieniatasoon. Jo nyt puolella maailman väestöstä ei ole pääsyä tarvitsemaansa terveydenhuoltoon. Ei siis riitä että saamme kaikille rokotteet, on myös varmistettava pääsy tarvitsemaansa hoitoon ilman, että se ajaa heidät köyhyyteen. WHO:n ja maailmanpankin mukaan vuosittain 100 miljoonaa ihmistä joutuvat köyhyyteen terveydenhuoltokulujen vuoksi. Tilanne on kestämätön.

Pandemian alettua oli itsellä hetken ajatus, että tämä voisi olla uuden alku. Ei se kyllä nyt siltä näytä. Markkinat toimivat kuten markkinat toimivat, tehden päätöksiä jotka rikastuttavat 1% maailmasta. Jos lääketeollisuudella olisi tavoitteena saada tämä pandemia ja seuraava pandemia kuriin, ei se panttaisi patenttiaan vaan mahdollistaisi, että maailman kaikki rokotteita valmistavat laboratoriot pyörisivät täysteholla niin kauan, että kaikki ihmiset ovat rokotettu. Oikeus terveyteen on ihmisoikeus, joka on tärkeämpi ja merkittävämpi kuin lääkeyhtiöiden oikeus tehdä voittoa.

Läpinäkyvyys lääketieteessä ja lääketeollisuudessa on paitsi oikeudenmukaista, voi se parhaimmillaan myös vähentää rokotuksiin liittyviä pelkoja ja harhaluuloja. Meidän on yhtä aikaa saatava rokote kaikkialle maailmaan ja saatava ihmiset luottamaan ja ottamaan rokote.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *