Hoitovelka on kansanterveysongelma

Julkaistu Kansan Uutisissa 15.11.2020

“Meille ei annettu aikaa lääkärille, sieltä kuulemma soitetaan kun aikoja alkaa taas vapautuun”.
“Meidän lapsen neurologisia tutkimuksia on lykätty ja on riski, että jää luokalleen toista kertaan, kun ei saa tarvitsemaansa apua ja lääkitystä”.
“Kaihileikkausaikaa on taas siirretty eteenpäin”
“Nuorisopsykiatrian osastolla ollaan ylipaikoilla, ei voida ottaa potilaita enään sisään”.

Näitä viestejä olen saanut sekä päättäjänä, että sosiaalialan työntekijänä. Ihmisten hoitoja on viime keväänä varotoimina lykätty ja nyt sitä hoitovelkaa ryhdytään lyhentämään.  Hoitoavelka konkretisoituu pahiten haavoittuvien ryhmien kohdalla. Lasten ja nuorten kohdalla kuukausien tai pahimmillaan vuoden odotuksella voi olla kauaskantoiset seuraukset. Jos koululainen ei saa tarvitsemaansa kuntoutusta ja hoitoa, voi sillä olla tuhoisia seurauksia terveydelle ja koulussa pärjäämiselle.

Omassa työssäni lastensuojelussa näen, että erikoissairaanhoidon psykiatrisissa palveluissa pystytään resurssipulan vuoksia auttamaan vain kaikista huonoimmassa kunnossa olevia lapsia ja nuoria. Asiantuntijat ovat arvioineet, että hoitojonojen lyhentäminen erikoissairaanhoidossa voi viedä vuosia. Onko kaikilla mahdollisuus odottaa? Mikä tulee olemaan tämän hoitovelan kansanterveysvaikutukset pitkällä tähtäimellä? Sitä meistä ei vielä tiedä kukaan, voidaan vain arvailla.

Hoitovelan kuromiseen tarvitaan vähintään yhtä järeitä toimenpiteitä kuin koronan hillitsemiseen. Meillä ei ole varaa olla hoitamatta ja auttamatta ihmisiä. Sen lisäksi, että meidän sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat venyneet viime keväästä asti äärimmilleen, heidän täytyy jatkaa venymistä. Terveydenhuollon ammattilaiset korjaavat hoitovelkaa, mutta ei ammattilaisia saada taiottua töihin. Olisiko aika houkutella alaa vaihtaneet ammattilaiset takaisin terveydenhuollon töihin paremmilla työehdoilla?
Pelkällä kiitoksella ei kukaan tätä jaksa. On pakko kysyä, onko tosiaan niin, ettei ole mahdollista löytää sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille koronalisää palkkaan? Monissa muissa maissa rahaa on kaivettu niille jotka tätä sotkua siivoavat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *