Päihdepalveluilla säästetään rahaa 

Julkaistu Aamulehdessä 27.6.2020

Päihdepalveluilla säästetään rahaa

Suomessa päinvastoin kun muualla Pohjoismaissa, huumeiden käyttö on lisääntynyt poikkeusolojen aikana. Lisäksi poikkeusoloista riippumatta huumeiden yliannostuskuolemat ovat lisääntyneet koko maassa.

Vasemmistoliiton valtuutetut ja muut luottamushenkilöt saavat paljon huolestuneita yhteydenottoja kuntalaisilta ja kaupungin työntekijöiltä päihdepalveluiden saatavuudesta sekä huumeiden myynnistä julkisilla paikoilla, puistoissa ja kaduilla.

Kyse ei ole vain huumehoidosta. Alkoholi on edelleen eniten ongelmia ja kustannuksia aiheuttava päihde. Saamme toistuvasti viestejä, että alkoholiongelmaiset eivät saa hoitoa ilman omaistensa apua. Omaiset ovat joutuneet tekemään valtavasti työtä päihdeongelman hoitoon tarvittavien maksusitoumuksien saamiseksi. Lisäksi myös omaisilla itsellään on oikeus saada hoitoa, näin ei valitettavasti useinkaan tapahdu.

Tuore Itä-Suomen yliopiston selvitys osoittaa, että oikea-aikainen päihdepalveluihin pääsy vähentää sosiaali-ja terveyspalveluiden kokonaiskustannuksia. Päihdepalveluihin pääsy ja niiden riittävyys on kirjattu lakiin, mutta se on myös järkevää taloudenhoitoa. Tarjolla tulee olla monipuolisia palveluita joissa psykososiaaliseen kuntoutukseen on riittävästi resursseja. Päihderiippuvuus on  terveyttä uhkaava sairaus ja sillä vakavuudella siihen on myös suhtauduttava.

Tiedämme, että kasvava kaupunki ja koko ajan kasvussa oleva päihteiden käyttö tulee lisäämään sosiaali-ja terveyspalveluiden tarvetta, jos emme ryhdy panostamaan päihdepalveluihin ja niiden saatavuuteen. Kysymmekin pormestarilta, miten kaupunki on tähän varautunut?

Tuemme syksyn budjettineuvotteluissa esityksiä joissa määrärahoja päihdehoitoon lisätään. Päihdeongelmat eivät parane toivomalla vaan hoidolla.

Minna Minkkinen
Mikko Aaltonen
Tampereen vasemmistoliiton valtuustoryhmä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *