Perhe

Julkaistu Tamperelaisessa 3.3.2020

Isoimmat sairaanhoitopiirit aloittivat vuoden alusta hedelmöityshoidot myös naispareille ja itsellisille naisille (naisille jotka hankkivat lapsen ilman toista vanhempaa). Muutos ei koske vain (cis)naisia, vaan yhtä lailla esimerkiksi (trans)miehiä, muunsukupuolisia tai sukupuolettomia, jotka voivat elää sinkkuina tai parisuhteessa.

Aikaisemmin näille ryhmille hedelmöityshoitoihin pääsy oli vain yksityisillä hedelmöityshoitoklinikoilla, joissa hoidot alkavat aina tuhannesta eurosta.

Lapsen saanti on saattanut maksaa kymmeniä tuhansia euroja, jos toivottua raskautta ei ole syntynyt ensi yrittämästä.

Kaikkien parien ja itsellisten naisten pääsy julkiselle puolelle hedelmöityshoitoihin on paitsi yhdenvertaisuuskysymys myös järkevää perhepolitiikkaa. Jos meidän tavoitteena on, että lapsia tehdään, on se myös kaikille oltava mahdollista. Hallitusohjelmassa on kirjaus ei kaupallisen sijaissynnytyksen selvittämisestä ja tämä on myös tärkeä uusi avaus paitsi eri sukupuolta oleville pareille jotka kärsivät lapsettomuudesta, myös miespareille ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville. Ei kaupallisen sijaissynnytyksen selvitystä kannattaa myös Väestöliitto.

Perhepolitiikka ei ole vain se miten lapsia perheeseen tulee, se on myös työelämä ja perhevapaa kysymys. Hallituksen uusi perhevapaauudistus on poikkeuksellisen huomioonottava laki. Uudistuksen lakiteksti itsessään jo huomioi, että on olemassa muunkinlaisia perheitä kuin vain niitä joissa on isä, äiti ja biologiset lapset.  Uusi laki edistää perheiden itsemääräämistä ja yhdenvertaisuutta. Toivottavasti se myös kannustaa halukkaita ihmisiä perustamaan perheen.

Jos yhtäältä kannustamme ihmisiä perustamaan perheitä, emme toisaalla voi sitä hankaloittaa. Siksi esimerkiksi translain uudistaminen niin, että sukupuolen korjaaminen ei vaadi sterilisaatiota on korjattava pikimmiten. Lisäksi perheen perustamiseen liittyvää neuvontaa on tarjottava kaikille sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille.

Perhe ei synny biologiasta vaan sitoutumisesta yhteen. Hyvä vanhemmuus ei ole sukupuolesta vaan toiminnasta kiinni, siitä mitä tehdään ja miten lasta kasvatetaan. Hyvässä vanhemmuudessa lapsella on turvallista kehittyä ja kasvaa.

Odotukset on maan hallitukselle kovat, että nyt korjataan nämä olemassa olevat epäkohdat ja edistää sateenkaariperheiden syntymistä ja hyvinvointia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *