Pietari ei ole uusi Berliini 

Julkaistu Helsingin Sanomissa 28.11.2019

Pietari ei ole uusi Berliini

Helsingin Sanomat julkaisi viikonloppuna kolumnin Pietarin matkailusta. Kolumnissa kehaistiin, että Pietari on pian uusi Berliini. Meidän sateenkaarivähemmistöjen kannalta näin ei todellakaan ole. Samalla, kun Pietaria kehutaan uudeksi Berliiniksi, venäläiset sateenkaari-ihmiset hakevat turvapaikkaa Suomesta Venäjän epäinhimillisen ihmisoikeustilanteen vuoksi.

Toisin kuin Pietari, Berliini on varsin turvallinen matkustuskohde meille vähemmistöille. Venäjän ihmisoikeustilanne on huono ja Setan arvioiden mukaan Venäjä on turvaton ja vaarallinen erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Myös ulkoministeriön oma matkustustiedote toteaa, että ”erilaisia vähemmistöjä kohtaan voi esiintyä suvaitsemattomuutta ja jopa väkivaltaista käyttäytymistä.”

Harva enemmistöön kuuluva tulee ajatelleeksi, että me vähemmistöön kuuluvat joudumme aina matkustamista suunnitellessamme miettimään onko kohdemaa turvallinen. Lomamatka ei tunnu lomalta, jos kohteessa joutuu miettimään, voiko perheen kesken mennä yhdessä ravintolaan syömään ilman häiritseviä huutoja. Eikä matka ole erityisen romanttinen, jos täytyy erikseen arvioida, voiko auringonlaskun aikana suudella ilman uhkaa väkivallasta.

Venäjä on meille turvaton matkustuskohde, mutta erityisesti se on turvaton maa venäläisille sateenkaari-ihmisille. Siksi meidän on taattava turvapaikkoja ja erityistä tukea sateenkaari-turvapaikanhakijoille esimerkiksi varaamalla turvallisia asuintiloja, joissa turvapaikanhakijat eivät altistu häirinnälle ja syrjinnälle. Lisäksi maahanmuuttoviraston tulee kouluttaa itseään sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen ja auttamiseen, jotta voimme varmistaa riittävän laadukkaan turvapaikkaprosessin kaikille.

Minna Minkkinen

Pirkanmaan Setan puheenjohtaja

Pekka Rantala

Sateenkaariaktivisti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *