Valtuustoaloite sukupuolivaikutusten arviointimenettelyn käynnistämiseksi liikuntatoimessa

18.12.2017 

Valtuustoaloite sukupuolivaikutusten arviointimenettelyn käynnistämiseksi liikuntatoimessa.

Tutkimukset osoittavat, että urheilussa ja liikunnassa esiintyy epätasa-arvoista kohtelua, mm. salivuorojen jakautumisessa. Helsingissä on käynnistetty sukupuolivaikutusten arviointimenettelyn liikuntatoimessa sen selvittämiseksi,jakautuvatko liikuntatilat yhdenvertaisesti sukupuolten kesken. Tavoitteena on saadun tiedon pohjalta muokata toimintaa ja lisätä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta liikuntatoimen toimialueella. 

Sukupuolivaikutusten arvioinnista on tarjolla laajasti opastusta, mm. sosiaali- ja terveysministeriö ohjeistaa näin: 

Sukupuolivaikutusten arvioiminen eli suvaus on harvoin turhaa. Ennalta ei voi välttämättä tietää, millä toimenpiteillä on merkittäviä vaikutuksia naisten ja miesten kannalta. 

Sukupuolivaikutusten arviointi tehdään osana normaalia virkatyötä hyödyntäen sidosryhmiä, tutkimus- ja tilastotietoa, asiantuntijakuulemisia ja selvityksiä. Suvaus on osa asioiden huolellista valmistelua, aivan kuten muidenkin vaikutusten arviointi.

Valmistelun kuluessa asianmukaisesti tehty suvaus ei vaadi suurta lisätyötä, kun se mitoitetaan  sopivaksi valmistelutyön tavoitteiden, laajuuden ja vaikutusten merkittävyyden suhteen. 

Esitämme, että Tampereella ryhdytään sukupuolivaikutusten arviointimenettelyyn liikuntatoimessa ymmärtäen sukupuolen moninaisuuden. 

Vasemmistoliiton valtuustoryhmä 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *