Sosiaalityöntekijän puheille on päästävä

Aamulehden yleisönosasto 6.2.2013

Tampereella siirryttiin muutama vuosi sitten malliin, jossa toimeentulotukea voi hakea myös kirjallisesti. Uudistuksen tarkoituksena oli keventää toimeentulotukibyrokratiaa, lyhentää hakemusten käsittelyaikoja ja vapauttaa sosiaalityöntekijöiden aikaa taskulaskimen näppäilystä oikeaan sosiaalityöhön.
 
Tavoitteet olivat hyviä ja kannatettavia. Kaikki pienituloiset eivät suinkaan tarvitse kehityskeskusteluja sosiaalityöntekijän kanssa. Kirjallinen käsittely on passeli niille, joiden elämä on rahaa vaille mallillaan ja toimeentulotuen tarve väliaikaista.
Näyttää kuitenkin siltä, että sosiaalityön alibudjetointi ja välinpitämättömyys kuntalaisten oikeuksia kohtaan ovat kääntäneet hyvät tavoitteet päälaelleen. Yli 90 prosenttia toimeentulotukihakemuksista käsitellään nyt kirjallisesti. Se on hälyttävää.
 
Joukossa on nimittäin tuhansia sellaisia, jotka tarvitsisivat taloudellisen tuen lisäksi myös oikeaa vanhanaikaista sosiaalityötä, rinnalla kulkemista ja apua elämän solmujen avaamiseen. Tampereella ajan saaminen sosiaalityöntekijän luokse on lapsiperheiden kohdallakin hidasta, aikuiselle lähes mahdotonta.
Tämä on tarkoittanut myös ns. harkinnanvaraisen toimeentulotuen hankaloitumista. Toimeentulotuki koostuu kahdesta osasta, laskennallisesta ja harkinnanvaraisesta. Jälkimmäisen myöntäminen edellyttää hakijan kokonaistilanteen arviointia, mikä taas tavallisesti hakijan henkilökohtaista tapaamista. Kun sosiaalitoimisto on bunkkeroitu, ei harkinnanvaraista tukeakaan myönnetä, vaikka sen tiedetään ehkäisevän syrjäytymistä tehokkaasti.
 
Huolestuttavaa on, että aikuissosiaalityön korvaaminen etuuskäsittelijöiden armeijalla ei ole taannut hakemusten käsittelyä lain edellyttämässä ajassa. Sosiaalitoimen henkilöstöresurssit on mitoitettu niin tarkoin, että pienikin suhdannekeikaus johtaa ruuhkautumiseen. Se on vakava asia, kun kyse on koko sosiaaliturvajärjestelmän viimesijaisesta etuudesta. Parin viikonkin odottelu tuntuu pitkältä, jos sen viettää jääkaappi tyhjänä.
 
Tampereen olisikin pikaisesti päästävä tilanteeseen, jossa kuntalaisille voidaan taata sosiaalihuoltolain edellyttämä sosiaalityö ja asianmukainen toimeentulotuki.
Anna Kontula
Kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu
Minna Minkkinen
Sosionomi, kaupunginvaltuutettu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *