Valtuustokysely sukupuolivähemmistöjen mahdollisuuksista käyttää liikuntapaikkoja

Valtuustokysely sukupuolivähemmistöjen mahdollisuuksista käyttää liikuntapaikkoja 11.6.2018

Tasa-arvolaki kieltää syrjinnän sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.  Lisäksi tasa-arvolaki velvoittaa viranomaisia, koulutuksen järjestäjiä ja työnantajia ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella.

Ihmiset ovat sukupuoli-identiteetiltään ja sukupuolen ilmaisultaan moninaisia, eivätkä kaikki ole sukupuoleltaan yksiselitteisesti naisia tai miehiä. Sukupuolivähemmistöihin kuuluvat transihmiset, kuten transsukupuoliset, transgenderit (muunsukupuoliset) ja transvestiitit, sekä intersukupuoliset henkilöt. (tasa-arvovaltuutettu) 

Lukuisten yhteydenottojen perusteella sukupuolivähemmistöillä ei ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia käyttää kaupungin liikuntapalveluita kuten uimahallia. Tarjolla ei ole mahdollisuutta vaihtaa vaatteita ilman, että joutuu kaikkien katseiden alaisuuteen. Moni sukupuolivähemmistöön kuuluva kokee tämän erittäin epämiellyttäväksi muiden kävijöiden ja mahdollisesti myös liikuntapalveluiden henkilökunnan asenteiden vuoksi. Väärän sukupuolen pukeutumistilojen käyttäminen voi myös pahentaa sukupuolidysforiaa, eli omaan kehoon sekä väärinsukupuolittamiseen liittyvää ahdistusta ja pahoinvointia.

Onko vaatteita mahdollisuus vaihtaa ilman, että joutuu valitsemaan naisten tai miesten pukukopin?

Miten Tampereen kaupunki edistää sukupuolivähemmistöjen mahdollisuutta käyttää liikuntapalveluita?

Intimiteetti mm. suihkutiloissa palvelee myös muita ihmisryhmiä, kuten vammautuneita. Helsingissä joissain uimahalleissa on perhepukukoppeja jotka toimivat hyvin. 

Tutkimukset osoittavat, että sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset kokevat vähättelyä, syrjintää ja ulossulkemista koulun liikuntatunneilta. Kaikilla liikunnan opettajilla ei ole riittävästi tietoa sukupuolivähemmistöistä. Sukupuolivähemmistöön kuuluvat nuoret ovat raportoineet, että koska heille ei ole tarjolla pukutiloja heidät on “vapautettu” ohjatuista liikuntatunneista. Opetukseen osallistuminen on oikeus, mikä tulee taata kaikille oppilaille. 

Miten Tampereen kaupunki varmistaa, että kaikki peruskoulun ja toisen asteen oppilaat pystyvät osallistumaan liikuntatunneilla?

 

https://www.tasa-arvo.fi/documents/10181/34936/Syrjinta_netti.pdf/a15b8808-fc9c-435c-b281-412856d58837

https://www.tasa-arvo.fi/documents/10181/34936/Viranomaiset_netti.pdf/f51b6c6f-65a5-45cf-98e7-8960bad8f8bd

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *