Valtuustoaloite maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille

Vuosi sitten teimme aloitteen maksuttomasta ehkäisystä alle 20-vuotiaille. Viranhaltijoiden kanssa aiheesta käytyjen keskustelujen pohjalta tarkennamme ja korjaamme aloitetta vastaamaan paremmin tarpeeseen.

Seksuaali- ja lisääntymisterveys on olennainen osa ihmisen terveyttä ja hyvinvointia ja siten merkittävä osa kansanterveyttä. Vaikka aborttien määrä onkin yleisesti ollut jo vuosia laskussa, lisääntymisterveyden edistämistä on syytä edelleen tehostaa. Toistuvien klamydiatartuntojen määrä on noussut. Tippuritartunnat ovat nousseet etenkin nuorten naisten keskuudessa. Lisäksi erityisesti maahanmuuttajien ja nuorten keskuudessa on puutteita seksuaaliterveystiedoissa. THL:n Sotkanet-palvelun tietojen mukaan Pirkanmaalla 8.- ja 9.-luokkalaisista 14,5 % kyselyyn vastanneista ei ollut käyttänyt ehkäisyä viime yhdynnässä. Eniten raskaudenkeskeytyksiä tehdään 20-24-vuotiaiden ikäluokassa. Tämän ikäluokan nuoret ovat usein vähävaraisia opiskelijoita, joille ehkäisyn hankkiminen voi olla kohtuuttoman kallista. Erityisesti ongelmana ovat toistuvat raskaudenkeskeytykset.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos esittää Seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelmassa 2014 – 2020, että kunnat tai kuntayhtymät tarjoaisivat alle 20-vuotiaille heidän valitsemansa ehkäisyn maksutta. Toimintaohjelmassa esitetään lukuisia toimenpiteitä nuorten ja aikuisten seksuaaliterveyden parantamiseen. Nuorille, kuten aikuisillekin, tulee olla tarjolla eri ehkäisyvälineitä, ja erityisesti nuorten miesten ehkäisytietoisuuteen täytyy panostaa.

Kunnat, jotka tällä hetkellä tarjoavat nuorille maksuttoman ehkäisyn, kertovat sen tuovan selvää säästöä. Rahaa säästyy aborttien määrän laskiessa, ja tarjoamalla maksuttomia kondomeja säästetään sukupuolitautien hoitomaksuissa. Säästön lisäksi järjestämällä nuorille maksuton ehkäisy sekä tarjoamalla riittävästi tietoa ehkäisyvälineiden käytöstä ja esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn vaikutuksista saadaan hyvinvoivia ja vastuullisia aikuisia.

Erityisesti kondomien jako kannattaa, koska ne ainoana ehkäisyvälineenä suojaavat sukupuolitaudeilta, niitä käytettäessä vastuu ehkäisystä jakautuu tasaisemmin tyttöjen ja poikien kesken, eivätkä hormonaaliset ehkäisymenetelmät sovi kaikille naisille. Kondomeja on oltava nykyistä laajemmin opiskelijaterveydenhuollossa ja nuorisotiloissa huomaamattomasti otettavissa. Tampereen kaupunki kuitenkin maksaa tällä hetkellä kondomeista ylihintaa. Kondomit maksavat kaupungille 0,45€, vaikka niitä saa markkinoilta alle 0,10€ hintaan.

Aiemman aloitteemme maksuttomasta ehkäisystä alle 20-vuotiaille sijaan pidämme perusteltuna asettaa ikäraja 25 ikävuoteen saakka 20-24-vuotiaiden korkeiden raskaudenkeskeytyslukujen takia.

Esitämme, että Tampereen kaupunki ryhtyy tarjoamaan alle 25-vuotiaille maksuttoman ehkäisyn sekä panostaa erityisryhmien seksuaaliterveyteen. Lisäksi esitämme, että Tampereen kaupunki kilpailuttaa kondomihankinnan.

14.3.2016

Minna Minkkinen

Varpu Jutila

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *