Valtuustoaloite neulojen ja ruiskujen keräilyastioiden saamiseksi

 17.8.2015

Valtuustoaloite neulojen ja ruiskujen keräilyastioiden saamiseksi

Käytetyt injektioneulat ja ruiskut tulee aina hävittää asianmukaisesti. Tampereella on mahdollisuus vaihtaa ja palauttaa käytetyt huumeneulat ja ruiskut terveys- ja sosiaalineuvontapiste Nervissä. Lisäksi apteekit ottavat vastaan käytetyt neulat ja ruiskut. Lisäksi muutamassa julkisessa vessassa on neulojen palautusmahdollisuus. Nämä eivät ole olleet riittäviä tai tavoittavia, sillä neuloja ja ruiskuja löytyy maastosta tasaisin väliajoin.  Käytetyt neulat ja ruiskut ovat ongelmajätettä ja ne eivät kuulu maastoon. 

Kuntalaiset kokevat neulojen ja ruiskujen löytymisen yleisiltä alueilta negatiivisena ja jopa pelottavana asiana. Maastossa tai roskiksessa olevasta, käytetystä neulasta on mahdollisuus teoriassa saada HIV- tai hepatiittitartunta, jos se raapaisee tai pistää. Lisäksi on olemassa riski saada tulehdus likaisesta neulasta, jos sillä rikkoo ihon. Yhtään HIV-tartuntaa ei tiettävästi ole saatu maastosta löytyneestä neulasta. 

Neuloja ja ruiskuja löytyy Tampereelta maastosta jatkuvasti. Helsingissä ongelma on ratkaistu keräilyastioiden tuomisella puistoihin ja paikkoihin josta neuloja ja ruiskuja on usein löydetty. Keräysastiat lisäävät siisteyttä ja kaupunkiturvallisuutta. Keräilyastiat mahdollistavat neulojen ja ja ruiskujen oikeanmukaisen hävittämisen. 

Esitän, että Tampereella aloitetaan kokeilu neulojen ja ruiskujen keräysastioista paikoissa jossa neuloja ja ruiskuja löytyy maastosta.  Kokeilu on syytä toteuttaa niiden tahojen kanssa, joilla on tietoa ja kontakti ihmisiin, jotka käyttävät huumeita suonensisäisesti. 

Minna Minkkinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *