Valtuustokysely päiväkotien varjoisista leikkipaikoista

Valtuustokysely päiväkotien varjoisista leikkipaikoista 20.11.2023

Ilmastokriisi on ihmisten toiminnan seurausta, josta kärsimme kaikki. Kriisin hidastaminen vaatii toimenpiteitä, mutta on myös tehtävä varautumista ja sopeutumista. Helteet ja paahteinen kesäilma on yksi ongelma, johon on varauduttava. Lapset, erityisesti pienet lapset, ovat herkkiä helteen haittavaikutuksille ja lämpösairauksille. Helteen haittoja voivat olla ihottumasta hengenvaaralliseen lämpöhalvaukseen. 

Olen havainnoinut ja saanut paljon viestejä siitä, miten paahteisia Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen pihat ovat. On kerrottu, että lapset ovat kuumissaan ja läkähtyneitä, kun heitä iltapäivällä haetaan päiväkodista kotiin, ja työntekijät kertoivat, että pihoissa on todella vähän varjoa. Erityisesti huolestuttaa, miten moni kertoi, että pienten lasten pihoissa on vähemmän varjoa kuin isompien lasten pihoissa. Kiitosta saa muutamat päiväkodit, joiden pihassa on paljon puita, jotka luovat hyviä varjostettuja leikkipaikkoja. Lapset kuitenkin harvemmin haluavat seisoskella pihalla vain varjossa, vaan temmeltää ja leikkiä koko pihan alueella. Eroa ei näytä tekevän onko kyseessä uusi vai vanha varhaiskasvatusyksikkö. Kaupunki enenevästi tiettävästi edellyttää uusien yksiköiden suunnittelussa varjojen tarpeen huomioimista. Tätä suuntausta pitää vielä vakiinnuttaa ja vahvistaa.

Tampere haluaa olla lapsiystävällinen kunta. Se tarkoittaa kunnianhimoista työtä lasten oikeuksien eteen. Se tarkoittaa, että asioita katsotaan lasten näkökulmasta, ihan joka ikisessä asiassa. Myös turvallisessa päiväkodin pihassa. On tärkeää pitää huolta myös henkilökunnan terveydestä, se on aina myös lasten etu. Päiväkodin pihassa on pystyttävä leikkimään turvallisesti myös kesällä auringonpaisteessa. 

Kysynkin, 

Millaisiin toimenpiteisiin kaupunki ryhtyy, jotta varhaiskasvatuksessa lapset voivat leikkiä kuumalla ilmalla ulkona turvallisesti?

Millaisiin toimenpiteisiin kaupunki ryhtyy, jotta varhaiskasvatuksessa työskentelevät kaupungin työntekijät voivat tehdä työnsä turvassa myös kovilla helteillä?

Aikooko kaupunki lisätä varjoa päiväkotien pihoihin ensi kesäksi? 

Juttu Tamperelaisessa