Sumuisten vuosien talous

Julkaistu Aamulehdessä 9.6.2021

Nämä kunnallisvaalit ova historiallisesti sumuisat kuntatalouden näkökulmasta. Pandemia jyllää maailmalla edelleen, eikä Suomen kasvava rokotussuoja yksin ratkaise miten selviämme pandemiasta. Suomi on hyvinvointivaltiona selvinnyt pandemiasta verrattain hyvin. Silti emme tiedä millaisia vaikutuksia koronarajoituksilla tulee olemaan pitkällä tähtäimellä. Asiantuntijat arvioivat jo nyt, että terveysvelka, sosiaalinen velka ja sivistyksellinen velka ovat merkittävät.

Lisäksi avoinna on sote-uudistus, joka toteutuessaan mullistaa kuntien tehtävät ja talouden. Emmekä ole vielä pysäyttäneet ilmastonmuutosta ja luonnon monimuotoisuuden katoa. Pandemiasta palautuminen, sote ja ilmastonmuutos asettavat seuraavan kauden kuntapäättäjät vaativan tehtävän eteen. Kuinka hoitaa kuntaa ja kuntataloutta tilanteessa jossa tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa.

Tampere ei ole vararikossa, vaikka tätä oikeistosta välillä väläytelläänkin. Tampereen talouden haasteena on ollut kasvanut palvelutarve sekä verrattain korkea työttömyysaste. Julkinen talous on enemmän kuin eurot, se on myös hyvinvointia, yhteistä omaisuutta, osallisuutta ja tulevaisuudenuskoa. Taloudenhoito on siis aina yhteiskuntapolitiikkaa, ei vain euroja. Tampereen talouden kannalta olennaisinta on, että ihmiset voivat hyvin, että heillä on koulutus-ja työpaikkoja ja tulevaisuuden näkymiä. Parannamme taloutta luomalla kaupunkia joka houkuttelee yrittäjiä, niin perusteollisuudessa kuin tapahtumateollisuudessakin. Näitä ei saada aikaan kurjistamalla vaan investoimalla, luomalla elinvoimaista kaupunkia ja pitämällä peruspalvelut laadukkaina ja saavutettavina. Tampereella on myös tehtävissä säästöjä. Olemme esittäneet esimerkiksi lastensuojelun sijaishuollon palveluiden palauttamista julkiseen tuotantoon. Tällä hetkellä palvelut ovat rajusti markkinoistuneet ja hinnat nousseet. Omana tuotantona syntyisi merkittäviä säästöjä.

Kuntavaaleissa kuntatalouskysymys pelkistetään yleensä kysymykseen kuntaveron korotuksesta. Tampereen veroasteen tuijotus on kapeaa tapa katsoa taloutta, etenkin kun Tampereen efektiivinen veroastearvio vuodelle 2020 on 14,53 prosenttiyksikköä. Vasemmiston tavoite ei ole korottaa veroja huvin vuoksi. Jos vastakkain on leikkaukset kaupunkilaisille tärkeistä palveluista kuten kouluista tai terveyskeskuksista, valitsemme veronkorotuksen. Ensisijaisesti kuitenkin taloutta on hoidettava pitämällä huolta siitä, että ihmisillä on työtä, opiskelupaikkoja, hyvinvointia ja toimivat julkiset palvelut. Siitä syntyy tasapainoinen kuntatalous.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *