Riksdagval i Birkaland

Hej, jag är Minna Minkkinen från Tammerfors och kandidat i riksdagsvalet våren 2023.

Enligt grundlagen tillhör statsmakten i Finland folket som företräds av riksdagen. Riksdagen består av 200 riksdagsledamöter som väljs vart fjärde år genom direkta, proportionella och hemliga val. Från Birkaland väljs 20 riksdagsledamöter.

Jag är en utbildad närvårdare och socionom och studerar till socialarbetare. Under mina drygt tio år inom det sociala området har jag sett att det verkligen har betydelse vem som beslutar om saker och ting. När jag arbetade inom äldrevården såg jag att man med goda resurser kan leverera bra vård – och att det inte går om resurserna är knappa. Inom missbrukarvården och barnskyddet såg jag hur ytterst viktigt det är att grundservicen fungerar och att den som behöver vård och hjälp får det snabbt när det behövs.

Jag har suttit i stadsfullmäktige i Tammerfors i över 10 år och är nu också ledamot i fullmäktige för välfärdsområdet. I dessa förtroendeuppdrag har jag arbetat av alla krafter för rättvisan och jämlikheten. Jag har till exempel krävt att missbrukarvården ska göras lättåtkomligare och att äldrevården ska ges fler resurser.

Ojämlikheten och klimatkrisen är vår tids största problem. Högerpartierna säger att det nu är dags för att göra nedskärningar på bekostnad av låginkomsttagarna och pausa klimatåtgärderna samtidigt som de vill ge skattesänkningar åt de rika vilket skulle ytterligare öka statsskulden. Att göra de fattiga fattigare och eskalera klimatkrisen ökar inte välfärden i Finland. Tvärtom. 

Vi måste bygga ett samhälle där barn och ungdomar inte behöver sova på madrasser på sjukhusgolvet, utan var och en som behöver vård har en säng och tillräckligt med personal som tar hand om hen. Vi måste fatta beslut som gör det möjligt för alla att studera så långt de kan och vill oavsett vilken bakgrund de har. Vi måste göra politik som garanterar att vi har en beboelig planet även i framtiden. Vi kan och vi måste bygga ett samhälle kom är rättvist mot alla och där vi kan åtgärda klimatkrisen. 

Om ambitiös klimatpolitik och socialpolitik är något som även rör dig – kom och jobba med mig för en rättvisare framtid. Nu mer än någonsin behöver vi politik som skapar stabilitet och framtidstro. Nu behöver vi en valseger för vänstern. 

Hör gärna av dig till 

minna.minkkinen@vasemmistoliitto.fi (på finska eller engelska) 

Använd din röst! Röstberättigade i riksdagsval är alla finska medborgare som har fyllt 18 år senast på valdagen.

Förhandsröstning 22.–28.3.2023. Valdagen 2.4.2023

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *