Tampereelle 10 tähden lähiöt

Tampereelle 10 tähden lähiöt kehittämisohjelma

Linkki videoon.

Tampere on kehittävä ja investoiva kaupunki. Tampereen keskustan elinvoimaa kehitetään Viiden tähden keskusta kehittämisohjelmalla. Kaupungin ei pidä kuitenkaan panostaa vain näihin isoihin keskusta-aluetta kehittäviin hankkeisiin. Suurin osa tamperelaisista asuu lähiöissä. Siksi seuraavalla valtuustokaudella on lähiöt  otettava keskiöön. Lähiöiden viihtyvyyteen ja kehittämiseen panostaminen ehkäisee alueiden eriarvoistumista, lisää osallisuutta ja hyvinvointia sekä lisää alueen ja koko Tampereen elinvoimaisuutta. Lähiöissä tulee olla hyvä elää ja hyvä arki kaikilla ihmisillä. 

esitän, että Tampere aloitaa 10 tähden lähiöohjelman. Jossa: 

  • Lisätään monipuolista asumisrakentamista jokaisessa kaupunginosassa

Perheasuntoja, yksiöitä ja monenkokoisia asuntoja ja asumismuotoja on oltava tarjolla tasaisesti ympäri kaupunkia. Tämä on paras tapa ennaltaehkäistä alueiden eriarvoistumista. 

  • Lisätään kohtuuhintaista asumista ympäri Tampereen, myös keskustassa

Asuminen lohkaisee ison osan ihmisten tuloista. Kohtuuhintaista asumista on vaadittava rakennuttajilta enemmän, ja kaupungin on myös tarvittaessa itse rakennettava ”arvoalueille” kohtuuhintaista asumista, jos rakennuttajat eivät siihen lähde. 

  • Panostetaan lähiöiden kouluihin 

Ryhmäkokojen pienentäminen, laajat mahdollisuudet valita aineita myös lähiökouluissa, puuttuminen koulukiusaamiseen ja laadukkaiden opetusvälineiden tarjoaminen kaikille nostaa alueiden koulujen arvostusta ja opetuksen mahdollisuuksia.

  • sosiaalityön ja sosiaalitoimen oltava alueilla

Yhteisösosiaalityön malli on otettava osaksi alueiden sosiaalityötä. Sosiaalityön resurssien on oltava kunnossa. 

  • perusterveydenhuollon palvelut lähiöihin

Terveyskeskus on terveyspalvelu jonka tulee olla lähellä ihmistä. Panostus laadukkaaseen perusterveydenhuoltoon lisää hyvinvointia, vähentää terveyseroja ja vähentää painetta erikoissairaanhoidosta. 

  • lisää vihreyttä ja vireyttä

Puistot ja viheralueet lisäävät ihmisten hyvinvointia ja alueiden viihtyvyyttä sekä tukevat ja ylläpitävät luonnon monimuotoisuutta. 

  • tuetaan järjestöjen lähiötyötä

Tuetaan mm. urheiluseuroja potilasjärjestöja jateatteriyhdistyksiä. Mitä lähempänä kiinnostava harrastusmahdollisuus on, sitä varmemmin sinne myös menee. Kulttuurilla lisätään hyvinvointia ja alueiden viihtyvyyttä. Alueelliseen nuorisotyöhön tulee panostaa entistä enemmän. 

  • pidetään lähiöt saavutettavina, lisää ratikkaa lähiöihin

Saavutettava lähiö houkuttelee asujia ja lisää alueen vetovoimaa. Ei jätetä alueita vaille bussilinjoja. Rakennetaan ratikkaa kohti Lentävännimeä ja Härmälää. Tampereella on pystyttävä pyöräilemään ympärivuoden ja ympäri kaupungin. Pyöräteiden ja kävelyteiden kunnossapitoon on tehtävä merkittäviä parannuksia. 

  • kehitetään ja turvataan lähikirjastot

Kirjastot on alueen sivistyskeitaita. Laadukkaat kirjastopalvelut on sivistyksen kulmakivi ja niistä tulee huolehtia. 

  • alueiden ihmisten osallistaminen digivälineitä hyväksikäyttäen 

Ihmisiä tulee houkutella mukaan osallistumaan oman alueen kehittämiseen. Vaikuttamisen on oltava tosiasiallista, esim osallistavan budjetoinnin kautta. 

 

Tehdään Tampereelle maailman parhaat lähiöt. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *