Stoppi uskomushoidoille

Julkaistu Aamulehdessä helmikuussa 2021

Hyvä ministeri Krista Kiuru

Haluamme kysyä sinulta miten etenee hallitusohjelman tavoite: Selvitetään vaihtoehto- ja uskomushoitojen eri sääntelymahdollisuudet?

Koronapandemia pelottaa monia ja pelko on nostanut esille salaliittoteorioita ja rokotevastaisuutta. Lisäksi on koko ajan nähtävillä, miten uskomushoidoilla rahastetaan ihmisiä katteettomilla lupauksilla. Moni uskomushoitoa tarjoava osaa kiertää tämän hetkistä lakia, mutta on selvää, että tarvitaan tiukempaa sääntelyä.

Uskomushoitoihin kuuluu myös julmat seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjen “käännytyshoidot”. Näitä ei Suomessa rajoiteta millään lainsäädännöllä. Tältä väkivallalta ei voida enää sulkea silmiä.

Taakasta voimavaraksi -hanke selvitti viime vuonna “eheytyskyselyssä” sateenkaarivähemmistöjen kokemuksia käännytyshoidoista. Kyselyn mukaan hoitoja annetaan sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten, että uskonnollisten yhteisöjen toimesta.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakeihin perustuva syrjimättömyyden periaate ei itsessään takaa potilaiden identiteettien kunnioitusta sosiaali- ja terveyspalveluissa. Ammattilaisen tarvitsee vain kertoa potilaalle, ettei hoito ole yleisen hoitokäytännön mukaista. Asiakkaan kokema ristiriita ei tarkoita, että osaa hänen identiteetistään saisi lähteä tukahduttamaan.

Muun muassa WHO, YK, Euroopan parlamentti sekä Maailman psykiatriyhdistys ovat todenneet käännytyshoitojen olevan epäeettisiä ja vaarallisia.

Ymmärrämme hyvin, että ministerin kalenterin täyttää nyt koronapandemian hoito. Olisiko hallituksessa mitenkään mahdollista siirtää tämä työ toiselle ministerille joka sen ehtisi hoitamaan. Tämän asian kanssa ei voida enää vetkutella.

 

Minna Minkkinen, vasemmistoliiton 2. varapuheenjohtaja

Perttu Jussila, Vihreät, puoluehallituksen jäsen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *