Vasemmistoliiton vaaliohjelma

Puheenvuoro vasemmistoliiton vaaliohjelman julkistamistilaisuudessa. Vaaliohjelma luettavissa täältä. 

Vasemmiston kuntapolitiikka on panostamista julkisiin palveluihin, ilmastopolitiikkaan ja vakaaseen päätöksentekoon. Haluamme luoda kunnissa ihmisille sujuvaa arkea. 

Suomi on paitsi tuhansien järvien maa, se on satojen kuntien maa. Yksikään kunta ei ole samanlainen. Esimerkiksi tavoitteemme laadukkaista ja saavutettavista kirjastopalveluista on erilainen Helsingissä ja Utsjoella. Siinä missä Helsingissä laadukas palvelu tarkoittaa useita lähikirjastoja on laadukas kirjastopalvelu Utsjoella usein ja joka kylään kulkeva kirjastoauto. 

Menestyvillä kunnilla yhteistä on panostus koulutukseen, palveluihin, asumiseen ja tulevaisuuden luomiseen. Kunta jossa kuntalaiset eivät näe tulevaisuutta ei voi menestyä.

Ei ole mikään mysteeri, millainen on onnistunut ja onnellinen kunta. Turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö, toimivat julkiset palvelut, työ- ja opiskelumahdollisuuksia. Mahdollisuus toteuttaa ja nauttia taiteesta sekä elävästä kulttuurista. Mahdollisuudesta nauttia luonnosta. 

Vasemmistoliitto haluaa olla rakentamassa kuntia, joissa tehdään kunnianhimoista ilmastotyötä. Haluamme rakentaa kuntia joissa ihmiset voivat luottaa, että palvelut toimivat, on opiskelupaikkoja, töitä ja tulevaisuudennäkymiä. Nyt jos koskaan tarvitaan politiikkaa joka näyttää valoisalta. Tarvitaan myös kuntapäättäjiä jotka uskovat ja uskaltavat rakentaa kuntansa, kaupunkinsa ja yhteisönsä tulevaisuutta.

Kunnat tarjoavat valtavasti palveluita aina varhaiskasvatuksesta maankäyttöön ja kaavoitukseen liittyviä palveluita, eläinsuojelua ja lukemattomia muita palveluita. Ei siis ole yhdentekevää miten palvelut tuotetaan. 

Miksi vasemmisto puhuu paljon julkisista palveluista. Julkiset palvelut ovat kustannustehokkaita, lisäävät tasa-arvoa ja niiden päätöksenteko on läpinäkyvää. Nämä ovat meille tärkeitä arvoja – etenkin kuin vaihtoehtona on yksityistäminen tai palveluiden laadun heikentäminen. Haluamme kehittää julkisia palveluita vieläkin paremmaksi. 

Jokainen voi oman omaisuutensa hallinnassa toimia miten haluaa, mutta yhteisen omaisuuden, kuten luonnon, maankäytön ja palveluiden päätöksenteossa on ajateltava omaa sukupolvea ja omaa valtuustokautta pidemmälle. 

Asumme siellä missä viihdymme. Viihtyvyys on ihmisille eri asioita, toiselle se on lähikauppa naapurikorttelissa, toiselle se on hiihtolatu takapihalla. Viihtyvyys muuttuu myös elämäntilanteen mukaan, nuorena viihtyvyys voi merkitä hyvin eri asioita kuin perheellisenä tai eläkeläisenä. Kunnat ja kaupungit valtuustoissaan päättävät merkittävästi alueesi viihtyvyydestä. Siksi valtuustoihin tarvitaan monenlaisia ihmisiä erilaisista elämäntilanteista.

Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen uusi tutkimus osoitti, että matalan koulutus- ja tulotason naapurustot ovat aliedustettuina kunnanvaltuustoissa. Tämä on edustuksellisen demokratian näkökulmasta valtavan ongelmallista. Tämä voi pahimmillaan myös synnyttää alueiden eriarvoistumista. Valtuustojen on oltava kattava läpileikkaus kunnasta ja nyt näin ei ole. Valtuustoissa keski-ikä on nyt 50 vuotta ja enemmistö on miehiä. Valtuustoihin tarvitaan enemmän moninaisuutta, jotta valtuustoissa tehty politiikka palvelisi moninaisemmin kuntalaisten tarpeita.  Vielä ehdit lähteä ehdolle oman kuntasi päätöksentekijäksi. 

Tule meidän kanssa tekemään kuntapolitiikkaa kaikille, ei vain harvoille. 

Ihailen suuresti meidän valtuutettuja ympäri Suomen jotka vuosia ja vuosikymmeniä tekevät työtä kunnissaan valtuutettuina, varavaltuutettuina ja lautakuntien jäseninä. Kuntapäätöksenteon peruspuurstaminen harvoin pääsee otsikoihin vaikka syytä olisi. Kuntapolitiikan otsikot on usein kohuja tai skandaaleja asuntokaupoista tai hiihtohisseistä. Vähemmän otsikoita on palveluiden kehittämisestä tai kirjaston valikoiman laajentamisesta

Äänestäjille tärkein neuvo on, että katso mitä puolue ja päättäjät ovat tehneet kunnassasi. Älä katso miten puolueen puheenjohtaja esiintyy television vaaliväittelyssä. Valtuustotyö, päätökset kunnan asioista tehdään paikallisesti, ei puoluetoimistoilta, eduskunnasta tai ministeriöistä. Katso siis miten juuri sinun kunnassa on toimittu. 

Ihmiset eivät vaadi politiikalta kohtuuttomia. Turvalliset koulupolut, pääsy lääkärille tarpeen vaatiessa, hiihtolatuja, kulttuuria, kohtuuhintaista asumista, kirjastoja,  työtä ja opiskelumahdollisuuksia. 

Tätä me vasemmistossa kunnissa teemme. Tule mukaan!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *