Kuntavaalivuosi 2021

Julkaistu Kansan Uutisissa 19.12.2020

Näin joulun alla on ankeaa summata vuotta 2020, joten siirrytään suoraan vuoteen 2021. Ensi vuonna on kuntavaalivuosi. Ihmisten palveluiden, asumisen ja elinympäristön kannalta tärkeimmät vaalit ovat siis tulossa. Jos vielä emmit ehdokkuutta, niin kannustan lämpimästi lähtemään ehdolle tai ehdokkaan tukiryhmään. Vaaleissa oppii ohimennen vaikka mitä taitoja. Oppii mm. politiikan sisällöistä, tapahtumien järjestämistä, viestintää ja säätämisen sietämistä. Vaaleissa ja politiikassa ylipäätään saa joskus myös ystäviä.

Ihailen suuresti meidän valtuutettuja ympäri Suomen jotka vuosia ja vuosikymmeniä tekevät työtä kunnissaan valtuutettuina, varavaltuutettuina ja lautakuntien jäseninä. Kuntapäätöksenteon peruspuurstaminen harvoin pääsee otsikoihin vaikka syytä olisi. Sillä kunnissa tehdään merkittäviä ihmisten elämään vaikuttavia päätöksiä. Kuntapolitiikan otsikot on usein kohuja tai skandaaleja asuntokaupoista tai hiihtohisseistä. Se äärimmäisen tärkeä työ mitä kuntatason päättäjät tekevät jää valitettavasti täysin näkymättömäksi. Paitsi näin kuntavaalien alla.

Olen itse päässyt Tampereen kuntapolitiikassa vaikuttamaan isoihin ja pieniin asioihin. Kerron usein tarinaa miten viime valtuustokaudella saatiin pitkän vääntämisen jälkeen puistoihin neuloille ja ruiskuille tarkoitetut roskapöntöt. Ensin roskiksia yritettiin saada suoraan lautakunnasta viranhaltijoiden kautta ja ne jo lautakunnassa päätettiin, mutta kun ei puoleentoista vuoteen kuulunut eikä näkynyt roskiksia niin tehtiin valtuustoaloite. Taas kului reilu vuosi, mutta sitten tuli roskikset puistoihin. Usein vaaditaan pitkää mieltä, että asiat etenevät. Viime kaudella tehtiin myös kaksi kertaa aloite maksuttomasta ehkäisystä nuorille, tuloksetta. Tällä kaudella asia onneksi viranhaltijatyönä eteni. Usein ihmisten mieleen myös jää ne konkreettiset teot. Muistan esimerkiksi että Paavo Arhinmäki uransa alussa teki töitä, että sai puuttuvat jääkaapit kaikkiin Helsingin kaupungin vuokra-asuntoihin. Nyt tuntuu käsittämättömältä ajatukselta, ettei kaikissa kunnan vuokra-asunnoissa ole jääkaappia.

Lähde siis ehdolle ensi kevään kuntavaaleihin.Sinua tarvitaan parantamaan kuntasi pieniä ja isoja asioita. Maailmaa muutetaan pieni pala, roskis ja jääkaappi, kerrallaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *