Hoitovelka on riski kansanterveydelle 

Julkaistu Aamulehdessä 21.11.2020

Hoitovelka on riski kansanterveydelle

Maanantaina valtuustossa hyväksyttiin ensi vuodelle varsin tasapainoinen talousarvio. Muihin kuntiin nähden, Tampere on selvinnyt toistaiseksi koronan aiheuttamista rajoitteista kohtalaisesti. Talouden tasapaino on hyvä asia, mutta tyytyväisyyteen ei valitettavasti voi jäädä lepäilemään. Meitä odottaa oven takana valtavia asioita hoidettavana. Ilmastonmuutoksen lisäksi meillä on hoitovelka hoidettavana.

Ihmisten hoitoja on viime keväänä varotoimina lykätty, ja nyt sitä hoitovelkaa ryhdytään lyhentämään. Hoitovelka konkretisoituu pahiten erityisesti haavoittuvien ryhmien kohdalla. Lasten ja nuorten kohdalla kuukausien tai pahimmillaan vuoden hoitoon pääsyn odotuksella voi olla kauaskantoiset seuraukset. Jos koululainen ei saa tarvitsemaansa kuntoutusta ja hoitoa, voi sillä olla tuhoisia seurauksia terveydelle ja koulussa pärjäämiselle.

Omassa työssäni lastensuojelussa näen, että erikoissairaanhoidon psykiatrisissa palveluissa pystytään pienten resurssien vuoksi auttamaan vain kaikista huonoimmassa kunnossa olevia lapsia ja nuoria. Asiantuntijat ovat arvioineet, että hoitojonojen lyhentäminen erikoissairaanhoidossa voi viedä vuosia. Onko kaikilla mahdollisuus odottaa? Mitkä tulevat olemaan tämän hoitovelan kansanterveysvaikutukset pitkällä tähtäimellä? Sitä meistä ei vielä tiedä kukaan, voidaan vain arvailla.

Tämä hoitovelka on vakaalle yhteiskunnalle huomattavasti suurempi riski kuin pienikorkoinen valtionvelka tai Tampereen kaupungin velka. Hoitovelan korko on inhimillisesti ja yhteiskunnallisesti kestämätön.

Hoitovelan kuromiseen tarvitaan vähintään yhtä järeitä toimenpiteitä kuin koronan hillitsemiseen. Meillä ei ole varaa olla hoitamatta ja auttamatta ihmisiä. Sen lisäksi, että me sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset olemme venyneet viime keväästä asti äärimmilleen, meidän täytyy jatkaa venymistä. Terveydenhuollon ammattilaiset korjaavat hoitovelkaa, mutta ei ammattilaisia saada taiottua töihin. Olisiko aika houkutella alaa vaihtaneet ammattilaiset takaisin terveydenhuollon töihin paremmilla työehdoilla?

Pelkällä kiitoksella ei kukaan tätä jaksa.

 

Minna Minkkinen valtuutettu (vas)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *