Kulttuurilähete osaksi sosiaali- ja terveyspalveluita koko Suomessa

Kulttuurilähete on otettava käyttöön osaksi sosiaali- ja terveyspalveluita kautta Suomen, vaatii vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Minna Minkkinen. Hän nosti asian esiin 23. tammikuuta Työnväenmuseo Werstaalla taiteilija Joel Karppasen Alhaisolauluja-näyttelyn avajaisissa pitämässään puheessa.

“Kulttuurilähete edistää terveyttä. Sosiaali-ja terveyspalveluiden tulisi rohkeasti käyttää kulttuuria osana hoitoa samaan tapaan kuin liikuntalähetteitä”, Minkkinen totesi.

Esityksen taustalla on maailman terveysjärjestön WHO:n viime vuoden lopulla julkaisema raportti. Sen mukaan taidetoimintaan osallistuminen sekä taiteen kokijana että tekijänä voi ehkäistä lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia. Sen lisäksi se hoitaa ja auttaa selviytymään useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien kanssa. Raportin mukaan taide voi tarjota ratkaisuja erityisesti sen kaltaisiin terveysongelmiin, joihin lääketiede ei yksin tepsi.

Osassa Suomen kuntia kulttuurilähete on käytössä joillekin erityisryhmille, mutta ei koko maassa eikä koko väestön tasolla. Esimerkiksi Tampereella kulttuurilähetteitä voidaan määrätä neuvoloissa pienlapsiperheille, joiden katsotaan hyötyvän yhteisestä tekemisestä ja kulttuuriharrastuksesta. Oulussa kulttuurilähetteitä käytetään ikäihmisten palveluissa osana kulttuuripääkaupunkihanketta. Myös Turussa kulttuurilähetteitä on käytetty osana kulttuuripääkaupunkihanketta.

“Kulttuurilähete ei saa olla vain määräaikainen tai johonkin tiettyyn hankkeeseen liittyvä terveyden edistämisen keino, vaan siitä on tehtävä jatkuva osa terveydenedistämistyötä koko maassa”, Minkkinen vaatii.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *