Acuta kuntoon resurssoinnilla

Aamulehden yleisönosastolla 29.4.2011

Katja Joronen kirjoitti yleisönosastolle kasvottomasta kohtelusta Acutassa ( 26.4.). Jaan Katjan kanssa närkästyksen Acutan toiminnasta, mutta en ratkaisuehdoituksia.

Jouduin viime syksynä istumaan Acutassa 10 tuntia perjantai iltana kun läheiseni haki apua itsetuhoisuuteen. Läheiseni vaihtoehdot olivat joko junan alle hyppääminen tai avun saaminen. Apua haettiin Acutasta, mutta turhaan. 10 tunnin odotuksen jälkeen lääkäri 5 min keskustelun jälkeen antoi nukahtamislääkkeen ja neuvoi menemään omalle lääkärille maanataina jos siihen vielä on tarvetta. Tuskin olisi ollut tarvetta jos en olisi valvonut läheiseni tekemisiä koko viikonlopun yli.

On kestämätöntä, että mielenterveyspotilaita tai ketä tahansa kohdellaan kasvottomina ongelmina, todella syventymättä heidän tilanteeseen ja aidosti ihmistä kohtaamatta.

Katjan ehdotukset ovat terveyspalveluiden yksityistäminen. Itse taas näen, että kunnallisilla palveluilla saamme paljon hyvää aikaiseksi jos resurssit ja ammatillisuus ovat kohdillaan. Näin tapahtui Pitkäniemen sairaalassa johon läheiseni pääsi, joka verovaroin tuottaa todella hyvää hoitoa.

Yksityinen ei automaattisesti tarkoita parempaa palvelua. Tämä on todettu kunnissa jossa sairaalapalvelut on yksityistetty. Olen julkisten palveluiden kannattaja juuri tästä syystä sekä siksi, että julkiset palvelut takaavat kaikille tasa-arvoisen mahdollisuuden hyvää hoitoon.

Acuta tarvitsee kipeästi lisäresursseja sekä mielenterveysongelmiin erikoistuneita ammattilaisia. Itsemurhaa hautovaa ihmistä ei voida lähettää viikonlopun yli yksin kotiin. Jokainen apua hakeva ihminen tulee kohdata ihmisarvoisesti ja kunnioittavasti, se on vähintä mitä voidaan vaatia.

Minna Minkkinen

Sosionomi

mielenterveyskuntoutujan läheinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *