Rattaat uppoavat, eteenpäin ei pääse, tule apuun Infra

Julkaistu Vasen Kaista verkkolehdessä 8.12.2022

Perheeseemme syntyi vuoden alussa vauva. Alkuvuonna pääsin lumihangessa työntämään vaunuja. Lumihangessa, hirveissä urissa ja sietämättömässä kunnossa olevilla jalkakäytävillä oli lähes mahdoton tarpoa eteenpäin. Autolla sen sijaan matkan teko oli vaivatonta. Talvi tekee tuloaan ja jännitän jo nyt, miten vuoden takaisesta painavammaksi muuttuneita rattaita saan menemään Tampereen kaduilla. Tiedossani ei ole, että jalkakäytävien ja pyöräteiden talvikunnossapitoa olisi parannettu sitten viime talven.

Pahimmillaan ala-arvoinen talvikunnossapito sulkee ihmisiä kotiin. Jos kulkee rollaattorilla tai pyörätuolilla ja tietää, ettei kaduilla pääse kulkemaan, ei ole muuta vaihtoehtoa kuin jäädä kotiin, ellei autokyytiä ole. Yhdenvertaisuuden näkökulmasta on erittäin ongelmallista,  jos  osa ihmisistä teljetään kotiin teiden huonon kunnon vuoksi. Jokaisen pitää päästä liikkumaan myös talvisin. Ympärivuotinen pyöräily ei saa olla extremelaji. Tampereen on otettava mallia Oulusta, miten ympärivuotinen pyöräteiden kunnossapito toimii.

Kollegavaltuutettu Liban Sheikh teki keväällä valtuustokyselyn jalkakäytävien ja pyöräteiden talvikunnossapidosta. Vastauksessa kerrotaan, ettei kaupungin omistamalla Infra-yhtiöllä ole riittävästi resursseja hoitaa talvikunnossapitoa. Ilkeämielisesti voisi kysyä, onko talvi tosiaan yllättänyt Tampereen kaupungin. Liban Sheikhin saamassa vastauksessa yritettiin huonon talvikunnossapidon syitä vierittää yksin Infran piikkiin, mutta jos ja kun yhtiö on osa kaupungin konsernia, on teiden heikko kunnossapito lopulta Tampereen kaupungin vastuulla.

Jos parannusta  talvikunnossapitoon ei tule, toivon jokaisen lumipenkkaan ja sohjoon juuttuneen lähettävän palautetta sekä  kaupungille että Tampereen Infralle. Mahdollisimman monen kaupunkilaisten apua tilanteen korjaamiseksi tarvitaan, sillä valtuutettujen puheet ja vaatimukset paremmasta talvikunnossapidosta eivät näytä tehonneen. Annetaan palautetta, pidetään ääntä ja vaaditaan parempaa, jotta talvella Tampereella pääsevät liikkumaan sujuvasti ja turvallisesti muutkin kuin autoilijat.

Kirjoittaja on vasemmistoliiton kolmas varapuheenjohtaja, lähihoitaja, sosionomi ja sosiaalityön maisteriopiskelija sekä vasemmistoliiton tamperelainen kaupunginvaltuutettu ja Pirkanmaan aluevaltuutettu.

III

Valtuustokolumneissa vasemmistoliiton Tampereen valtuustoryhmän jäsenet kommentoivat kuntapolitiikkaa ja ajankohtaisia poliittisia aiheita.