Maksuton koulutus ansaitsee kunnianpalautuksen

Julkaistu Vasen Kaista verkkolehdessä

Jälleen Suomea ollaan nostamassa suosta esittämällä korkeakouluihin lukukausimaksuja. Muun muassa valtiovarainministeriö ja Sivistystyönantajat ovat esittäneet vaatimuksia siitä, että tulevalla hallituskaudella Suomen korkeakouluissa on otettava käyttöön lukukausimaksut. Se olisi eriarvoisuuden ja kapenevan osaamisen tie. Sitä emme halua.

Maksutonta korkeakoulutusta pidetään suomalaisen koulutusjärjestelmän kruununjalokivenä, mutta sen kiillon on annettu himmentyä. Yhä suurempi osa opiskelupaikoista jaetaan avoimen väylän kautta: opiskelijat suorittavat kurssimaksuja maksaen usein merkittävän osan tutkinnostaan, jonka jälkeen osa heistä valikoidaan opintomenestyksen perusteella tutkinto-opiskelijoiksi. Väylä sulkee ulkopuolelle ne opiskeluhaluiset, joilla ei ole varaa kustantaa jopa tuhannen euron maksuja voidakseen tavoitella opiskelupaikkaa.

Suomelle on ollut kunnia-asia, että täällä on mahdollista opiskella vaikka tohtoriksi saakka maksamatta opinnoista. Lukukausimaksujen käyttöönotto tekisi korkeakouluopinnoista yhä vahvemmin riskipeliä: opiskelupaikkaansa pohtivat eivät vielä tiedä, millaista osaamista tulevaisuudessa tarvitaan ja mitkä alat työllistävät tulevaisuudessa. On tasa-arvoisen yhteiskunnan ja laadukkaan tieteen etu, että meillä on korkeakouluissa ihmisiä erilaisista taustoista. Mekin olemme sukujemme ensimmäiset korkeakouluissa opiskelevat ja se ei olisi mahdollista, jos meillä ei olisi maksutonta koulutusta.

Tulevalla hallituskaudella on aika maksuttoman koulutuksen kunnianpalautukselle. Sen sijaan, että opinnoistaan maksavien joukkoa kasvatettaisiin ottamalla käyttöön kaikkia opiskelijoita koskevat lukukausimaksut, on aika poistaa EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut ja lisätä voimakkaasti mahdollisuuksia opiskella maksutta avoimessa ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Minna Minkkinen opiskelee sosiaalityötä ja Noora Tapio yhteiskuntatutkimusta Tampereen yliopistossa.